Ervaringen

Het organiseren van de dialoogtafels en het maken van het draaiboek was voor ons een hele ervaring. Samen doorliepen we een groot leerproces. Het project verliep met ups en downs maar mondde in onze ogen uit in een mooi eindresultaat. Wat voor ons een hele uitdaging betekende, was het komen tot een methodiek die krachtig maar ook vrij genoeg was om de deelnemers uit te nodigen om op een positieve wijze na te denken over hun toekomst. Dat lukte ons uiteindelijk behoorlijk met dank aan Julien De Leeuw, verantwoordelijke van de familiegroepen en Karin Oppelland, die ons de methodiek van De Dag van de Dialoog leerde kennen! Een andere struikelblok was het werven van deelnemers. Dat het zo moeilijk was om mensen te vinden die wilden deelnemen, hadden we niet verwacht. We leerden zeker en vast uit onze fouten. Nu weten we dat er enkele praktische zaken zijn waarmee je rekening moet houden als je met ouderen werkt, maar ook dat mensen niet zo geneigd zijn om te praten over de toekomst, aangezien dit voor vele mensen taboe blijkt te zijn. Het is dus niet zo vanzelfsprekend om hen hiertoe aan te zetten. We slaagden er uiteindelijk toch in om genoeg mensen te vinden, maar moesten hiervoor onze doelgroep wel ruimer bekijken. Voor deze geslaagde opkomst zijn we vele mensen erg dankbaar aangezien we hun bereidwilligheid enorm appreciëren.

We hebben gemerkt dat je rekening moet houden met volgende zaken bij het werven van deelnemers voor deze dialoogtafels:

  • Het tijdstip: vele ouderen willen liever overdag naar een activiteit komen, terwijl hun kinderen overdag werken.
  • Het is een taboe onderwerp dus niet zo vanzelfsprekend om over te praten.
  • Oppas voor de persoon met dementie?
  • Een heel gezin bijeen krijgen is zeer moeilijk.

De dialoogtafels verliepen in een positieve en gemoedelijke sfeer, waar ook wij van genoten. Dit gevoel werd bevestigd door de positieve feedback die we kregen.

Op het einde van de dialoogtafels, vroegen wij onze deelnemers hun reactie op de dialoogtafel. De onderstaande antwoorden volgden op deze vraag:

Wat is je het meest bijgebleven van de dialoog?

Doordat er werd vertrokken uit de krachten van de personen, werd het een positief gesprek. Dit gaf mij een warm gevoel om mee naar huis te nemen.


Het contact met de mensen. De gedachten en ervaringen uitwisselen. Steun en de moed om het het eventueel te verbeteren.


Verscheidenheid van problemen. Veel geleerd met te praten.


De openheid in het uitwisselen van ervaringen. De aangename, rustige sfeer.


Boeiend te mogen horen en ontmoeten hoe tafelgenoten de toekomst zien. Met tranen in de ogen genoten van het verhaal van een 83 jarige waar wij kracht uit putten!


Ik vind het gesprek heel interessant. Denk dat ik er nog wel veel zal aan denken en het mijne er zal uit trekken.


Het toch nog positief kijken ook bij ouder worden en zelfs dementie.


De spontane mededeling van de anderen in verband met de omgang met hun “zieke”


Hoe het zo mooi kan gaan als iedereen in het milieu van de “zieke” meewil en meewerkt.


Dat het fijn is om met je verhaal gehoord te worden.


Dat we niet alleen staan met dit probleem. Het doet goed dat we dit eens kunnen vertellen.


Dankuwel!


Dat contact met mensen heel belangrijk is en dat je ook familie nodig hebt om dingen te verwerken.


Iedereen komt wel eens in een afhankelijkheidspositie. Laat voelen dat dit kan en mag. Op 100 jaar tijd is het samenleven erg armoedig geworden.


Dat er heel veel kracht  kan zitten in het samen praten, ook voor later. Angst is geen goede drijfveer. “Ik doe wel alles alleen” is ook geen goede insteek.


Dat het contact met mensen belangrijk is. En praten over de problemen en gevoelens van mensen. Luisteren naar elkaar zonder vooroordelen.


 

Zonder vooroordelen wordt er geluisterd. Als ik met mijn kinderen spreek, worden er meteen oplossingen aangeboden, hier niet. Ik kan vertellen zonder dat mensen hier meteen op reageren.

Meer over onze eigen ervaringen en het tot stand komen van ons project, vind je terug in ons projectboek, dat we ook onder documenten plaatsten.

Als jullie reacties of eigen bevindingen willen delen, zijn reacties hieronder altijd welkom. Daarbij kunnen jullie mailen naar het e-mailadres, vermeld bij contact.

Leave a Reply